Als we in de samenleving duurzaam bezig willen zijn is het zaak er voor te zorgen dat……..

Posted on januari 23rd, 2013 in Algemeen,Opinie by Péron

Als we in de samenleving duurzaam bezig willen zijn is het zaak er voor te zorgen dat een eigenaar of toekomstig eigenaar van een goed, zowel onroerend als roerend, dat jaren mee moet gaan, zich vooraf verdiept in de consequenties van verbintenissen die worden aangegaan. Wanneer dit een verbintenis wordt op financieel en contractueel niveau waarbij de opdrachtgever zich afhankelijk maakt van één partij, dan is de financiële toekomst van de opdrachtgever een ongewisse.

Het continu vernieuwen in producten, om er voor te zorgen dat afnemer en gebruikers, de markt, afhankelijk te maken, is in de huidige samenleving gemeengoed geworden. En inmiddels is dit al niet meer overal geaccepteerd. Steeds meer mensen willen zich niet Maatschappelijk laten Oplichten. De kern van mijn boodschap met mijn boek is dat ik mensen bewust wil laten worden van het fenomeen dat je, je vraag vaak laat invullen door de markt. Je doet dat zelf. De markt, zo is de maatschappij nu gegroeid , vult in heel veel gevallen niet de werkelijk behoefte in van personen. Het wordt wel gevraagd en dat doe je zelf, doen we zelf, accepteren we zelf(s). Daar wordt in ons huidige economie zo op ingespeeld. En komen we steeds meer tot ontluisterende conclusies dat er veel dingen worden gedaan die niet bijdragen aan een betere invulling van de werkelijk behoeften van de mens. Dit geldt voor de bouwsector, de overhedensectoren, de financiële sectoren en vele anderen waar mensen me over vertellen die het boek gelezen hebben. Het komt voor in de hele samenleving. Dat je zaken wordt voorgespiegeld die inspelen op wat je vraagt. Echter als je niet zelf of in gevallen met behulp van een onafhankelijke deskundige, je werkelijk behoefte vaststelt en dan pas vraagt aan de markt, blijf je doormodderen. Je wordt dan keer op keer Maatschappelijk (jouw maatschappij) Opgelicht. Je doet het zelf en niet iemand anders of de maatschappij.
Wil je dit veranderen? Dan zal je dat zelf moeten doen.

Een verbod op hypotheekadviseurs die zich laten betalen door een geldverstrekker? Dat is niet de oplossing. Het werkt pas echt als een ieder het niet meer accepteert voor zichzelf dat je je blijft oplichten. Dit doe ik met mijn bedrijf al ruim 10 jaar en wil daar ook veel verder mee. En ja, ik heb wel eens getwijfeld of ik dat nu wel zo moest vertellen.
Dit doet me overigens nog denken aan het moment dat ik in de bijzondere gelegenheid was dat ik een persoonlijke lunch had, in het najaar van 2012, met prof. Arnold Heertje in Bussum. Ik vertel hem over de machtsbubbel in de liftenwereld en de onafhankelijkheidslijn bij de onderhandelingstafel. Op een gegeven moment gebruikte ik de woorden: ‘…..dat moet ik wat nuanceren, dat ligt toch iets….’ Waarop hij me zei: ‘Dat moet je nou niet doen, dat nuanceren, JE MOET HET GEWOON SCHERPER STELLEN, DAT MAAKT HET DUIDELIJKER WAT JE BEDOELT. Schrap dat woord uit je vocabulaire, nuanceren, dat is niet goed. En trouwens,’ zei hij: ’Wat is nou je probleem? Dat wat je doet met je bedrijf en je verhaal, dat is goed, vertel het, aan de mensen. Ga daar mee door’.

Het boek dat hij schreef in 2006 en dat ik heb gelezen naar aanleiding van dat gesprek: ‘Echte Economie’, sluit goed aan bij wat ik zie gebeuren.

Mijn eerstvolgende boek is in aantocht , doch vraagt nog even tijd.
ECO – ENERGY CONSUMING OWNERSHIP. ‘In 6 stappen Balans en Controle op je Footprint’

Het is een handleiding om inzichten te krijgen om werkelijk duurzaam in te kopen. Voor diegenen, heb nog wat geduld, en neem deel aan de conversaties hier.
Vul je reacties en belevingen in. Heb jij vergelijkbare verhalen over MVO? Laat het hier weten en deel dit, opdat er meer mensen zelf sturing kunnen geven aan de maatschappij.

Eén van mijn oudste uitspraken:

WACHTEN WORDT NIET BELOOND, GEDULD HEBBEN WEL!

Blijf niet stil zitten, doe iets zinnigs én blijf geduldig.
Péron van Stralen

Schrijf hier je reactie